Angkor Wat Tapınağı'nda Zaman Yolculuğu
Angkor Wat Tapınağı, Şu ana kadar gezip gördüğüm yapılar içinde kuşkusuz en büyüleyici yapılardan biri. Dünyanın en büyük tapınağı. Hindu ve Budist tapınakları iç içe. Doğayla bir bütün olmuş 1000 yıllık duvarlar, tapınaklar… Beni takip edin de gezelim hadi. Kamboçya’ya gidiyoruz. 🙂

Angkor Wat Ne Demek?

Angkor Wat Neden Bu Kadar Önemli ve Popüler?
- Birincisi çok güzel, kesinlikle görülmeden ölmeyin. Kamboçya’yı mutlaka seyahat listenize alın. İçine girince kendinizi filmlerde gibi hissedeceksiniz ki çok meşhur filmler var burada çekilmiş.
- Angkor Wat Tapınağı, daha doğrusu kentin içinde bulunan tüm tapınakların oluşturduğu kompleks, aynı zamanda dünyanın en büyük ibadethanesi. 163 hektarlık bir alana kurulu, içinde irili ufaklı bini aşkın tapınak var. İnşaatı da o dönem 30 yılda tamamlanmış.

Angkor Wat’ın Tarihi
Kral 2. Suryavarman’dan sonra gelen ve Budizm’i seçen krallar da ana yapılardaki Hindu motiflerini traşlayıp rölyefleri (duvarlardaki figürleri) yok etmişler. Bu dönüşümün -yıkım da diyebiliriz- bir istisnası var ilerleyen dakikalarda hikayesini anlatacağım içinizi ısıtacak. Şimdi bile ihtiyaç duyduğumuz ve kapsayıcılığın saygının sembolleri hala şehirde ayakta duruyor.
Angkor Wat’ın ana yapıları ayakta olsa da, şehir ne yazık ki çok hırpalanmış çok zarar görmüş. Khmerlerin belalısı komşu kavimler, çeşitli anlaşmazlıklardan ötürü sıkça bu topraklara akınlar düzenlemiş ve her defasında farklı yerlerini yıkmışlar. Bu akınlar, Khmerler başkenti Siem Reap’tan Şu anki başken Pnom Pen’e taşıyana kadar da devam etmiş.
Bu günkü görünümüne de 7. Jayavarman zamanında kavuşmuş. Kral, şehri tamir ettirerek gelecek nesillere armağan etmiş. Kamboçya’nın ve dünyanın en önemli tarih miraslarından birini hayatta tutmuş.
İlerleyen bölümlerde derinlere de ineceğiz.
Vietnam Kamboçya Tayland Seyahati

Angkor Wat Tapınağı Mimarisi
Angkor Wat Tapınağı’nın inşasından önce planlar hazırlanırken Hindular için kutsal kabul edilen Meru Dağı’ndan ilham alınmış. Şehre girdikten sonra Avlulardan avlulara geçerek ilerleniyor ve her avlunun ortasında Meru Dağı’nı hatırlatan kubbeli, yüksek bir tapınak sizi karşılıyor.
Angkor Wat’ın inşaatında tuğla, kum taşı (Kulen Dağı’ndan gelen özel ve işlemesi zor bir taş) ve laterit kullanılmış. Zamanında yapıların bir kısmında ahşap da kullanıldığına dair izler bulsak da üstünden çok zaman geçtiği için bu yapılar veya ahşaptan yapılan bölümler ayakta değil. Tuğlayı ve lateriti işlemek kolay değil o yüzden yapıların üstüne sıva (Stoka veya Ustuka da diyoruz) çekiliyor ve rölyefler bu sıvanın üstüne işleniyor. Aynı malzeme yine sütunların içini doldurmak için de kullanılmış. Bir sürü taş kullanmak yerine taşı tam tur dönüp içini sıvayla doldurmuşlar gibi düşünebilirsiniz.
Kapılar Güney Doğu Asya’daki bir çok tapınakta olduğu gibi güneye bakıyor. Avlunun ortasında bizi karşılayan kubbeli büyük yapı genellikle yaptıran kralın ailesinden bir kişiyi, -annesi ve babası- ve onun taşıdığı özellikleri temsil ediyor. Örneğin Ta Prohm Tapınağı’nda ana yapı kralın annesini ve şefkatini, merhametini temsil ediyor. Ana yapının sağında ve solunda Uydu Tapınak dediğimiz iki küçük tapınak daha yer alıyor.
Suda ve Bulutlarda Yaşayan periler: Apsaralar
Avlunun önündeki boş alan da dans alanımız. Khmer’in efsanevi Apsara Dansçıları için özel bir alan. Özel günlerde Apsara Dansçıları burada dans ederlermiş.
Apsara, Budist ve Mitolojilerinde suda veya bulutlarda yaşadığına inanılan dişi perilere verilen isim. Apsara dansçılarının amacı da konukları eğlendirmek değil, bir takım ritüelleri yeniden canlandırmak. Videoda da çok gez göreceksiniz. Tapınakların bu avluya bakan yüzlerinde Apsara Dansçıları’nın rölyefleri (figürleri diyelim) bulunuyor. Tapınak’ta bu gösteriler yapılmıyor ancak biz seyahatlerimizde Siem Reap’taki bir gecemizde akşam yemeğiyle beraber bir gösteriye katılıyoruz.
- yüzyılda restoran ve güçlendirme çalışmaları yapılırken yapıların etrafından rahatça ve yapıya zarar vermeden dolaşabilmemiz için ahşap platformlar ve tutunabilmemiz için halatlar eklenmiş.
Kaçılırıp Götürülen Khmerli Mimarların Hikayesi
Angkor Wat Tapınağı, Khmer medeniyetinin altın çağında (9. Yy – 14. Yy) ileri seviye mimari bilgisi kullanılarak inşa edilmiş ve komşu medeniyetlere de ilham olmuş. Hatta Khmer mimarları savaşlar sırasında kaçırılarak yine komşu ülkelerde kentlerin inşaatında çalıştırılmış. Örneğin Tayland’da bulunan Ayutthaya Antik Kenti yüzde yüz Khmer usulüdür ve tüm çalışmalar Khmerli mimarlar tarafından yapılmıştır. 14 yüzyılda Khmer – Tai savaşında Siem Reap işgal edildiğinde esir olarak götürülen mimarlar tarafından.
Şehrin etrafı yaklaşık 3,5 kilometrelik surlarla çevrili. Surların dışında da yine şehrin etrafında tam tur dönen hendekler var.
Angkor Wat gerçekten çok büyük, bu yüzden bir günde gezmek imkânsız. O yüzden bir seçim yapmak gerekiyor. Bilet alırken size verilen haritalarla görmek istediğiniz yapıları işaretleyerek gezebiliyorsunuz. Gün doğumunda başlasanız, akşam 5’e 6’ya kadar anca geziliyor ki biz de öyle yapıyoruz. Gün doğumunu tapınakta izliyoruz, sonra kahvaltımızı yaptıktan sonra Angkor Wat (Ana ve en büyük yapının da adı) ile başlayıp şehrin derinlerine doğru ilerliyoruz.

Angkor Wat Nasıl Gezilir?
”Sevgili Keşfet101, kendimiz gidersek hangilerini gezelim?” derseniz şunları listenizin başında tutun: Angkor Wat, Ta Prohm, Angkor Thomve Bayon Temple. Angkor Wat Tapınağı’nda gün doğumunu da sakın kaçırmayın. Vaktiniz kalırsa Angkot Thom’a yakın Vishnu ve Shiva Tapınakları’nı da görün. Bu ana yapılar arasında geçişler yaparken ormanın içinde büyük küçük birçok tapınak daha görme imkanınız olacak zaten.

Doğa Her Zaman Kazanır: Spung Ağaçları
Kolonize Edici Ağaçlar
Nudiflora familyasından Tetramelles cinsi. Seyahatten önce araştırma yaparken fotoğraflarda gördüğümde çok heyecanlanıp Wikipedia’da aratınca şu cümleyi bulmuştum. T. Nudiflora( bizim ağaçlardan bahsediyor) derin toprağa ihtiyaç duymaz ve orman rejenerasyonu için faydalı bir “kolonize edici” türdür.
Kolonize edici mi? İşte aradığım kelimeyi buldum. Yazımın ilk bölümünde kullandığım ‘’yutucu,ele geçirici’’ beni yeterince tatmin etmiyordu.
Kabuğu gri ve parlak. Ocak ve Nisan ayları arasında yaprak döküyor. Cins adı, Eski Yunanca tetra “dört” ve melos “kısım” dan türemiş. 5 çanak yapraklı çiçeklerinden ötürü bu isim verilmiş. Nudiflora da ‘çıplak çiçekler’’ demek.
Subtropikal ve Tropikal ve tür. Kamboçya, Hindistan, Kamboçya, Bangladeş, Malezya, Butan, Endonezya, Laos ve Sri lanka da bolca görebiliyorsunuz.

Angkor Wat Tapınağı'nda Gün Doğumu

Angkor Wat Ulaşım

Yiğit Durdaşoğlu
Gezgin, Seyahat Organizatörü
1993 doğumlu, full time gezgin, mecburi girişimci. Lise yıllarımda yarı zamanlı organizasyon işlerinde çalışıyordum. Üniversiteye geçer geçmez de tam zamanlı olarak çalışmaya başladım. Yaklaşık 4 sene müşteriden müşteriye koşarken gözümün dışarda olduğunu farkettim. Vücudum yüksek tempolara alışık olduğu için gidip görmek istediğim yerlerde de işler yapma fikri aklımı çeldi ve sevgili dostum Hakan'la Keşfet101'i kurduk. Genç bir girişimci olarak hem geziyor hem de gezdiğim yerlere ekonomik turlar düzenleyerek gezginlerin hayallerini gerçekleştirmelerine yardımcı oluyorum.
En Sık İncelenen Turlar

Butik Fas Turu
7 – 16 Mayıs
Atlas Okyanusu’ndan Sahra Çölüne uzanan bir Kuzey Afrika serüveni…Atlas Dağları, Berberi Köyleri, Safari. çölde kamp… 9 günlük bu macerada yerini ayırt.

Butik Ürdün Turu
12 – 17 Mayıs
Petra Antik Kenti, Wadi Rum’da safari ve kamp, Kızıl Deniz’de tüplü dalış. Jerash Antik Kenti, Umm Qays. 5 günlük bir Ürdün turuna neler sığar?

Butik Mısır Turu
7 - 19 Mayıs
Petra Antik Kenti, Wadi Rum’da safari ve kamp, Kızıl Deniz’de tüplü dalış. Jerash Antik Kenti, Umm Qays. 5 günlük bir Ürdün turuna neler sığar?

Vietnam - Kamboçya - Tayland Turu
1 -12 Ekim
Vietnam’ın romantik şehirlerinde başlayıp, Ankgor Wat’da gün doğumunu izleyeceğiz. Bangkok sokaklarında dolaşıp Phuket’te denize gireceğiz.

Diwali Festivali - Hindistan
26 Ekim – 6 Kasım
Aydınlığın karanlığa galip geldiği günün bayramı… Işığın ve sevginin bayramı Diwali’de buluşalım… 15 kişilik ekip, single farkı yok, ekstra tur yok.
SAYFA HARİTASI