
KÜBA NEREDE?
KÜBA BAYRAĞI
KÜBA NÜFUSU
PARA BİRİMİ
CUC | CUP
SAAT FARKI

KÜBA’YA VİZE NASIL ALINIR?
Ankara Küba Büyükelçiliği’ne giderken ihtiyacınız olanlar; pasaport aslınız ve fotokopisi, 2 adet biyometrik fotoğrafınız, seyahat sigortanız, otel-uçak bileti rezervasyonunuz ve vize ücretiniz. Diğer seçenekler ise bir acenta aracılığıyla başvurmak veya internet üzerinden taratılmış belgeleriniz ve ödeme dekontunuz ile online başvuruda bulunmak. Vize başvuruları seyahatten en az 7 gün önce yapılmalıdır.
Yeşil, gri, siyah pasaportlular ise 90 günü geçmemek kaydıyla Küba’ya direkt giriş yapabilirler.
Vize hakkında detaylı bilgi için siteyi ziyaret edebilirsiniz: https://www.kubakonsoloslugu.com/

KÜBA CUMHURİYETİ HAKKINDA...
Kristof Kolomb’un 1492’de Küba’ya varışının ardından burayı İspanyol toprağı ilan etmesiyle hikaye başlar. 1500’lerin başında kolonyal köylerin kurulması ve Afrika’dan kölelerin getirilmesi kalıcı yerleşimin önünü açınca, Küba’da hayat canlanır. Sonuç olarak, bir “Kübalı” olma bilinci zaman içinde burada doğup büyümüş insanlara yerleşir; 1898’de Amerikan müdahalesi sonucu İspanyol sömürgesine son verilir. Küba, 1902’den beri bağımsız bir ülke.
Devrimden önce Küba, kişibaşı gelirin en yüksek olduğu ülkelerden biriydi ama zengin ve fakir arasındaki aşırı uçurum, askeri müdahalenin zemini hazırladı. Fidel Castro önderliğindeki 26 Temmuz Hareketi ile iktidardan düşen Fulgencio Batista rejimi yerine ülkeye komünizm hakim oldu. Fidel Castro’nun ölümünün ardından başa geçen Raul Castro’nun daha ılımlı iktidarı ile halkın daha rahat para kazanmasının önü açıldı ve Küba’da kaçınılmaz değişim tekrar başladı. Ülkenin okur yazar oranı 2015 verilerine göre %99.8. Yapı olarak, bir Avrupa seyahatine kıyasla daha güvenli bir rota.
KÜBA'YA NE ZAMAN GİDİLİR?
Noel ve Paskalya sebebiyle Nisan ve Aralık ayları turist sezonu olmasıyla beraber fiyatları da yukarı çeker. Nisan(Paskalya’ya denk gelmeyen bir hafta)-Mayıs-Ekim-Kasım ayları ise turist yoğunluğunun daha az, muson yağmurlarının kapıyı çalmadığı, fiyatların makulleştiği dönem. 1 Mayıs’ta gidildiği takdirde çevrenizde Türkçe ve İspanyolca’yı karışık duyacaksınız, İşçi Bayramı, Küba’nın bizler için en gözde dönemidir… Küba’da gezilecek yerler için Altı Adımda Küba yazımıza göz atmayı unutmayın!
KÜBA'DA HANGİ DİL KONUŞULUR?
Resmi dil İspanyolca olsa da turistik yerlerde İngilizce anlaşmak mümkün. Küba’ya gelirken basit gündelik cümleleri İspanyolca olarak öğrenmekte fayda var. Örneğin, basit sayılar, fiyat sormak, basit kendini tanıtma cümleleri…

KÜBA’DA DİN – İNANÇ
Santeria, nam-ı diğer Regla de Ocha, Regla de Ifá veya Lucumí dini, aslında bizim de kendi ülkemizde M.S ilk yüzyıllarda örneklerini gördüğümüz bir inanç çeşidi. Pagan Afrikalılar, Hristiyan olmaya zorlanınca kendi tanrılarını havarilerle eşleştirip gizliden gizliye kendi dinlerini yaşatmışlar. Hem Hristiyan İspanyolları memnun edip kendilerini korumuşlar, hem kendi tanrı/ça ve orishalarından (iyi ruhlar) kopmamışlardır. Siyah tenli bir İsa görmek bile mümkün! Kökeninde ise Batı Afrika’nın Yoruba dini ile Katolik Hristiyanlık sentezi bulunuyor.

KÜBA’NIN PARA BİRİMİ NEDİR?
Küba’da iki çeşit para birimi bulunur: CUP ve CUC. Küba halkı CUP, turistler ise CUC kullanır. 1 CUC = 25 CUP gibi bir fiyata denk gelir. Yani siz bir şey alırken normal fiyatının 25 katını ödersiniz, pazarlık yaparken bunu göz önünde bulundurun. Aynı zamanda 1 CUC, 1 Amerikan Doları’na denk düştüğü için Türk Lirası karşılığı da yüksektir.
UYARI Küba’ya gelirken yanınızda dolar değil, euro getirmenizi şiddetle öneriyoruz, bunun sebebi ambargodan dolayı Amerikan Doları’nın yüksek komisyonla bozulması. Parayı çevireceğiniz yer Cadeca denen şehir içindeki daha güvenilir döviz büroları olmalı, havalimanında dönüştürmeyin. Para bozdururken, casa particulara girerken, internet kartı satın alırken her seferinde pasaportunuzu göstermeniz gerekiyor, pasaportu yanınızdan asla ayırmamalısınız. Taksi haricinde ulaşım araçları CUP ile çalışır. Restoranlar CUC, küçük lokantalar CUP ile çalışır.

KÜBA’DA EKONOMİ NASIL İŞLİYOR?

Başlıca ihraç ürünleri nikel ve şeker olan Küba’nın ticari partnerleri ise Çin, Kanada, Hollanda ve İspanya. Aynı zamanda ülke, puro ve kahve üretiminde dünya liderleri arasındadır, sevenlerine duyrulur!
KÜBA’DA İŞ YAPTIRMAK... İŞ YAPTIRABİLMEK....
Siesta: Öğlen yemeği sonrası insanların iş yerlerini kapatarak uyumaya veya dinlenmeye gittikleri aktivite.

KÜBA’DA TAKSİLER NASIL ÇALIŞIR?
KÜBA’DA GSM VE İNTERNET SORUNU VAR MI?


KÜBA’DA NE YENİR?
İçinde avokado, mısır, tavuk, baharat bulunduran hafif yemek Ajico, oldukça sağlıklı olmasıyla da dikkat çekiyor. “Ben yemeğin yağını takmam, bir daha mı geleceğiz dünyaya” diyen gezginlerimizi ise sandviç büyüklüğündeki hamburger olan Medianoche’ye yönlendiriyoruz.
En ünlü sokak yemeği olarak ananaslı pizzayı gösterebiliriz ama “yok ben daha yerel bir şey yemek istiyorum” diyenlerin imdadına İspanya mutfağından da aşina olduğumuz Churros yetişiyor. Çıtır patatesli, soslu Tostones’in de lezzetine doyum olmuyor. En popüler içecek ödülü ise guayaba (guava meyvesi suyu, şekerli) ve kahveye gidiyor!
Papaya, ananas, avocado, guava, muz bu topraklarda ayrı bir lezzete sahip, gördüğünüz yerde kaçırmayın!
Eee tatlıya noldu? Krem karamel sevenler burada mı? Flan ismiyle bilinen ve çok sevilen krem karamel, seyahat boyunca kolayca bulabileceğiniz bir lezzet.
Sıcak yaz günlerinin vazgeçilmez içeceği Cubata, rom-kola karışımıdır. Ülke çapında oldukça meşhur olan bu içecek, insanların elinden düşmüyor. Bir diğer vazgeçilmez tat ise rom, misket limonu, şeker ve nane ile hazırlanan ünlü kokteyl Mojito.

KÜBA’DA NE GİYİLİR? VALİZİME NE ALSAM?
Plaj kıyafetleri unutulmamalı, Küba’da kıyafetler pahalı.
Muson döneminde gidiyorsanız vücudunuzu kaplayan bir yağmurluk yardımcı olacaktır.
Atıştırmalık çubuk kraker ve kuru yemiş gibi besinler almanız önemli; yanınızda ayrıca ıslak mendil ve günümüz koşullarının vazgeçilmezi olan dezenfektan bulundurmalısınız.
Bu ülkede torba kullanımı az olduğu için ne olur ne olmaz diye kirlileriniz için yanınıza poşet almanız gerekiyor.
Prizler Amerikan tarzı yani A tip ikili veya B tip üçlü olduğu için yanınızda bir adaptör bulunmalı, powerbank almayı da unutmayın!
Sinek ilacı ve krem gezi boyunca kaşınmamak için güzel bir çözüm.
Astım ilacı, alerji ilacı… Düzenli kullandığınız ilaçları mutlaka kabin bagajınızda olacak şekilde yerleştirin.
Uçakta ve şehirler arası otobüste giymek için uzun kollu bir üst kurtarıcınız olacaktır.

KÜBA’DA KONAKLAMA
Küba’da otel ve resort konaklaması mevcut, özellikle Varadero’daki uzun sahil şeridi kapitalist yaşamı tamamiyle yansıtıyor. Bunu deniz kenarındaki basit bir şnorkele ödemek zorunda kaldığınız şişirilmiş fiyatlarda bile iliklerinize dek hissediyorsunuz. Ayrıca Küba’da ortalama bir otel bulmak neredeyse imkansız, butik kavramı orada gelişmemiş. Önünüze iki seçenek çıkıyor: Ya resort tatili yaparsınız ya da…
Casa Particular! Ay, mi Dios! Nedir bu ünlü casalar? Ekonomi başlığı altında demiştik ya, halk geçinememe sıkıntısının çözümünü turizmde buldu diye? Casa particular, tam olarak budur. Ev sahibiyle belli bir fiyata anlaşırsınız, tatiliniz boyunca size bir odasını kiralar hatta dilerseniz kahvaltı da hazırlar. Bir casada konaklamanın en iyi yanı (varsa) İspanyolcanızı geliştirmek ve tabi ki Küba kültürünü yakından tanımak! Bu casalarda konaklamadan önce ev sahibine sıcak su, havlu, tuvalet kağıdı olup olmadığını sormanız gerek. Resort tatilinde göreceğiniz “lüks” ile ödeyeceğiniz parayı karşılaştırınca, bir casa particularda kalmakta fayda var.

KÜBA’NIN RESMİ TATİLLERİ NE ZAMAN?
Domuzlar Körfezi Zaferi – 19 Nisan
İşçi Bayramı – 1 Mayıs
Bağımsızlık Günü – 20 Mayıs
Ulusal Direniş Günü 25-27 Temmuz
Che Guavera Yas Günü – 8 Ekim
10 Yıl Savaşları Anma Günü – 10 Ekim
Noel – 25 Aralık
KÜBA’DAN ALINACAK HEDİYELİK EŞYALAR NELERDİR?

KÜBA’DAKİ TÜRK ELÇİLİKLERİ İLETİŞİM BİLGİLERİ
Çalışma Saatleri: Pazartesi-Cuma, 09:00-17:00
Adres: Turkish Embassy in Havana, Cuba 5ta.
Avenida No.3805 entre 36 y 40 Miramar Havana/Cuba
İletişim: +53 7 204 12 04, +53 7 204 12 05, +53 7 204 22 37
Eposta: embajada.habana@mfa.gov.tr
Websitesi: havana.be.mfa.gov.tr
Ankara Küba Cumhuriyeti Büyükelçiliği:
Çalışma Saatleri: Pazartesi-Cuma, 09:00-16:00
İletişim: (0312) 442 89 70
Adres: Çankaya, Pak Sokak. No:1 D:28, 06540 Çankaya/Ankara
Websitesi: https://www.kubakonsoloslugu.com/ (Resmi web sitesi değildir.)
Resmi Web Sitesi: www.cubadiplomatica.cu

Selin Aktaşoğlu
Media Planner
İzmir’de antik kentlerle sarılı bir bölgede doğdum. Tarih ve mitoloji, her yaşımda benimleydi. Arkeolojik kazı alanları başta olmak üzere gezme tutkusu ruhuma işledi; önce Türkiye, sonra Güneydoğu Asya, ardından Amerika derken yolum Keşfet101 ile kesişti. Backpacker olma fikri karşı konulmazdı. Katıldığım Mısır seyahatinin ardından beraber çalışmaya başladık.
SAYFA HARİTASI
Tebrikler güzel bir yazı olmuş 👏
Tebrikler güzel bir yazı olmuş 👏👏👏
Çok teşekkür ederiz Onur Bey. Beğenmenize sevindik. <3