MISIR EKONOMİSİ

Antik çağların en büyük medeniyeti olan Mısır günümüzde de Modern Mısır olarak Ortadoğu’nun önemli oyuncularındandır. Arap ülkeleri içinde Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri’nin ardından üçüncü, Afrika kıtasında ise Güney Afrika’dan sonra ikinci büyük ekonomiye sahiptir. Her ne kadar 2011 yılında başlayan siyasal karışıklık ve sonrasında yaşanan askeri darbe ile birlikte ülke; siyasal, ekonomik ve sosyolojik açılardan sıkıntılı günler geçirse de tarım, petrol ve turizm gibi zengin kaynak zemini sayesinde 2018 ve sonrasında toparlanma eğilimine geçtiği görülmektedir.

MISIR EKONOMİSİ NEYE DAYANIR?

Mısır‘ın gelir kalemlerinde petrol sanayi, tekstil, hazır giyim ve verimli Nil deltasında yapılan tarım faaliyetleri önemli yer tutmaktadır.

Diğer gelişmiş sanayi dalları çelik, çimento, kimyasallar ve ilaç sanayidir. Turizm, doğal gaz, Süveyş Kanalı gelirleri ve beraberinde Körfez Ülkeleri’ndeki yenilenme çalışmaları nedeniyle inşaat sektöründeki canlanma, ekonominin lokomotifi durumuna gelmiştir.

Mısır’daki sanayi kuruluşlarının başında gıda maddeleri, meşrubat ve sigara gelmektedir. İkinci sırada ise tekstil ve deri fabrikalarıyla konfeksiyon atölyeleri yer almaktadır. Mısır’da üretilen pamuğun önemli bir kısmı ülkedeki fabrikalarda işlenmektedir.

Söz konusu alanlar dışında bölgede demir çelik, inşaat, elektrik donanımı, bazı mekanik aletlerle, madeni ve toprak eşya üretimi, kimya, mobilya, kâğıt, ilaç ve plastik sektörleriyle ilgili sanayi kuruluşları yer almaktadır.

Mısır’ın en fazla ihracat yaptığı pazarlar Bileşik Arap Emirlikleri, Suudi Arabistan, İtalya, Türkiye ve İngiltere’dir. En fazla ihracatı yapılan ürünler petrol yağları ve türevleri, altın, turunçgiller ve tekstil ürünleridir.

Mısır’ın en fazla ithalat yaptığı tedarikçi ülkeler Çin, Almanya, Amerika Birleşik Devletleri, İtalya ve Türkiye. İthal Ettiği ürünler ise petrol yağları ve gazları, buğday, mısır, binek otomobiller ve demir-çelik ürünleridir.

MISIR TURİZMİ

Mısır ekonomisinde turizmin önemli bir rolü vardır. Döviz girdilerinin yaklaşık %25’i turizmden kaynaklanmakta, her yedi Mısırlıdan birisi geçimini turizmden sağlamaktadır.

Bununla birlikte 2011 yılı Ocak ayında başlayan karışıklıklar turizmi olumsuz etkilemiş ve turizm gelirleri 2011-2017 yılları arasında ülke ekonomisine yeterli katkıyı sağlayamamıştır. Oldukça zengin tarihi eserleri, her mevsim uygun iklimi ve kıyıları ile turistlerin ilgisini çeken Mısır, dış ticaretindeki açığının bir kısmını da, turizm gelirleriyle kapatmaktadır. Bölgenin turizm gelir kaynakları arasında Firavunlar döneminden kalan piramitler, tapınaklar, kral mezarları ve sfenkslerle, İskenderiye Feneri gibi tarihî yapılar önemli bir yer tutarken günümüzde Hurgada, Sharm El Sheikh gibi önemli tatil noktaları yerli ve yabancı turistlerin dikkatini çekmektedir. Ülkeye döviz kazandıran diğer ana kalemler Süveyş Kanalı, petrol ve yurtdışında çalışan işçilerin para transferleridir.

MISIR'DA SİYASİ OLAYLAR

Ülkede 11 Şubat 2011’de Hüsnü Mübarek rejiminin değişmesiyle birlikte, Muhammed Mursi Cumhurbaşkanı olarak seçilmiş, Mısır Anayasasında birtakım değişiklikler yapılmış ve bu değişiklikler meyvesini vermeden 03 Ağustos 2013 tarihinde ordunun yaptığı darbe ( SİSİ ) ile Muhammed Mursi görevinden alınmış ve bu karışıklıklar nedeniyle ülkede tüm sektörlerde yavaşlama yaşanmıştır. Dolayısıyla işsizlik, enflasyon ve dış ticaret açığı artarken reel büyüme, GSYİH ve kişi başı GSYİH ciddi oranlarda gerilemiştir.

MISIR EKONOMİSİ

2017’ de ekonomik verilerin dip noktayı görüp 2018 ve sonrasında toparlanma eğilimine geçmiştir. Bu bağlamda 28 Ağustos 2018’de Moody’s, IMF destekli yapısal reformların uygulanmasında hükümetin kaydettiği ilerlemeyi gerekçe göstererek Mısır’ın kredi notunu istikrarlıdan olumluya taşımıştır. Ekonomik büyümenin 2019’da da ılımlı seyretmesi bekleniyor. Sonuç olarak; antik çağın en büyük medeniyeti olan Mısır günümüzde gerek iç gerekse de dış etkenler sebebiyle siyasal ve ekonomik açıdan zor bir süreçten geçmektedir. Sahip olduğu zengin kaynakların doğru kullanımı ve sağlıklı ekonomik reformların titiz bir şekilde uygulanmasıyla birlikte dış borçlanmasını azaltarak (orta-uzun vadede) ekonominin toparlanması ülke ve bölgenin istikrarı açısından önem arz etmektedir.

i

Kaynakça

1. External Position of Egyptian Economy, Central Bank of Egypt
2. Samancı Muhammed, The Development Of The Tax System In The Socio-Economic Structure Of Egypt And Comparison With The Turkish Tax System, (May 2018)
3. https://tradingeconomics.com/egypt/forecast
4. https://www.focus-economics.com/countries/egypt

Elif Dölek

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.

KEŞFET101'İN POPÜLER SEYAHATLERİ

Keşfet101, medeniyetin filizlendiği topraklara 10 – 15 kişilik gruplarla seyahatler organize eder. Doğası gereği yorucu, eğlenceli, ilim ve sanat dolu programları, aktivitelerle birleştirerek gezdirir.

Malezya - Singapur Turu

Peru - Boilvya Turu

Meksika - Küba Turu

İLETİŞİM

Aşağıdaki formu doldur, seni hemen arayalım.

7 + 9 =

İletişim Bilgilerimiz

  • Telefon: 444 4 102
  • GSM / WhatsApp: +90 ( 530 ) 030 78 50
  • e-posta: info@kesfet101.com
  • Adres: Sultan Ahmet Mahallesi, Keresteci Hakkı Sokak, No:21/A, Fatih / İSTANBUL

SAYFA HARİTASI